Als je voor iemand zorgt denk je weleens dat je er alleen voor staat. Een goed gesprek met andere mantelzorgers kan dan opluchten. Daarom organiseren de ledenvereniging en stichting Wijzelf online bijeenkomsten voor mantelzorgers. ‘Voor het eerst durfde ik toe te geven dat ik ook een grens heb.’


Mantelzorgers cijferen zichzelf vaak weg en vragen bijna nooit om hulp. Ze willen niet zeuren en denken dat ze de enige zijn die het moeilijk heeft. Komt dit jou bekend voor? Dan kun je opgelucht ademhalen, je bent namelijk niet de enige. Veel mantelzorgers lopen met hetzelfde gevoel rond. Ervaringen met elkaar uitwisselen geeft al een heleboel lucht. Om mantelzorgers extra te ondersteunen werkt de ledenvereniging samen met stichting Wijzelf (voorheen WeHelpen). Zij organiseren de bijeenkomst ‘Moeder aan de lijn’ waarbij mantelzorgers met elkaar in gesprek gaan. Omdat de ledenvereniging mantelzorgers belangrijk vindt en dit een goed initiatief vindt, organiseren wij dit najaar ook twee webinars. In deze online workshops hoor je welke ondersteuning er mogelijk is en kun je ervaringen en tips uitwisselen met andere mantelzorgers. Samen kom je verder dan alleen!

Wegcijferen
De bijeenkomsten ‘Moeder aan de lijn’ geven mantelzorgers veel steun. ‘Mensen voelen zich in het begin van de bijeenkomst vaak onwennig, omdat ze niemand kennen. Maar binnen tien minuten voelt iedereen zich vertrouwd’, vertelt Dorine Snel van Wijzelf. ‘De eerste vraag die de gespreksleider de zaal altijd stelt is “Hoe is het eigenlijk met jullie? Jullie zijn belangrijk, want stel dat jullie het niet volhouden …” De gesprekken die volgen, zijn vaak prachtig. We horen na afloop regelmatig: “Ik dacht dat ik mijn leven op de rit had. Maar toen mij die vraag werd gesteld, brak ik. Ik moet óók goed voor mezelf zorgen.”’

Verbondenheid
‘Door met lotgenoten te praten voel je je gehoord en gezien’, vertelt Dorine. ‘Er worden tips uitgewisseld en deskundigen vertellen hoe je de zorg voor een naaste en je eigen leven beter in balans krijgt en welke hulp je kunt krijgen.’ In de coronatijd zijn de bijeenkomsten van Wijzelf vervangen door online webinars. Ook de ledenvereniging organiseert dit najaar een online bijeenkomst voor mantelzorgers. Via beeldbellen (het programma Zoom) komen mantelzorgers in contact met elkaar en de gespreksleider. Dorine: ‘De mantelzorgers die deelnemen vinden het een prima alternatief. Ze hebben geen reistijd, en voelen zich prettig omdat ze in hun eigen omgeving zitten. Na afloop krijgen we vaak mailtjes van mantelzorgers die in contact willen komen met de anderen. Net als na de ‘echte’ bijeenkomsten, waar mensen die elkaar nog niet eerder hebben ontmoet, soms gearmd de zaal verlaten. Er ontstaat veel verbondenheid, dat ontroert me telkens weer.’

Doe mee met het webinar op 22 oktober!
Omdat de ledenvereniging de bijeenkomsten ‘Moeder aan de lijn’ een mooi initiatief vindt, organiseren wij op 22 oktober een webinar. Dit is een online bijeenkomst waarbij je tips en ervaringen met andere mantelzorgers kunt uitwisselen. We nodigen je hiervoor graag uit! Meld je aan via https://ledenvereniging.nl/zorg/mantelzorg/moeder-aan-de-lijn of bel de ledenadviseur, 088 – 383 20 00. Wil je meedoen en weten hoe het precies werkt? De ledenadviseur helpt je graag op weg.

De Stamtafel
Zou je graag eens met andere mantelzorgers praten? Dat kan aan de Stamtafel, een gezellige, veilige en vertrouwde online ontmoetingsplek. De ledenvereniging is speciaal voor mantelzorgers de tafel ‘mantelzorg en overbelasting’ gestart. Je kunt daar altijd aanschuiven om je zorgen te delen. Of om tips en ervaringen met andere mantelzorgers uit te wisselen. Over andere onderwerpen praten kan ook door zelf een tafel te starten. Je bepaalt zelf wie je bij jou aan tafel uitnodigt. https://ledenvereniging.nl/gezond-leven/contact-met-anderen/stamtafel

Tips voor leden van ledenadviseur Marlon de Haan

 • Trek op tijd aan de bel.
  Mantelzorgers vinden vaak dat ze het zorgen ‘gewoon’ erbij moeten doen, dat ze geen keuze hebben. Toch lopen ze vaak tegen hun eigen grenzen aan. Ook die ervaring? Zoek dan hulp.
 • Vraag een huisbezoek aan.
  De ledenadviseur biedt een luisterend oor en denkt mee. Tijdens een gesprek horen we waar de problemen zitten en hoe we je kunnen ontlasten.
 • Schakel hulp in.
  Gemeentes hebben hun eigen mantelzorgbeleid. De ene gemeente heeft het mantelzorgcompliment (een jaarlijks geldbedrag), de andere gemeente regelt vervangende mantelzorg, zodat de mantelzorger wat lucht krijgt.
 • Vervangende mantelzorg.
  Via de ledenvereniging kun je ook vervangende mantelzorg aanvragen. Er is veel mogelijk, voor kortere tijd of een langere periode. Bel de ledenadviseur voor meer informatie en advies, 088 – 383 20 00.

‘Ik werd opgetild en hoefde even niet zelf te lopen’
Marieke Schol is mantelzorger voor haar zwaar gehandicapte zoon Joep (16 jaar): ‘Ik ben niet iemand die zomaar haar ziel en zaligheid op tafel legt. Tijdens Moeder aan de Lijn wilde ik het dan ook niet over mezelf hebben en over het feit dat ik epilepsie heb. Eric Corton was gespreksleider, een fantastische man, hij kwam daar al vragend achter en legde de vinger op de zere plek. Voor het eerst durfde ik aan mezelf toe te geven dat ik ook een grens heb. Dat ik niet alles hoef te kunnen. In een gezin met vier kinderen onder wie Joep cijferde ik mezelf compleet weg. Ik vond de gesprekken met andere mantelzorgers inspirerend en leerzaam. In plaats van medelijden te krijgen – wat ik absoluut niet wil – werd ik door mensen die ik amper kende, maar van wie ik zoveel warmte kreeg, opgetild, en hoefde ik even niet zelf te lopen. Dat heeft me ten diepste geraakt.’

Moeder aan de lijn
De bijeenkomsten ‘Moeder aan de Lijn’ van stichting Wijzelf, zijn geïnspireerd op de documentaire Moeder aan de Lijn. Deze documentaire volgt drie vrouwen die mantelzorger zijn. De dochters hebben banen en gezinnen, en zorgen daarnaast voor hun zieke moeder. Ze doen het met liefde, maar het brengt ook spanningen met zich mee. Bekijk de documentaire op www.moederaandelijn.nl/de-documentaire.

Wat is er nog meer mogelijk?

 • Wehelpen.nl is een online marktplaats waar je hulp kunt aanbieden en vragen. Kijk voor meer informatie op https://www.wehelpen.nl/ De bijbehorende app heet Whapp. Meer daarover op Whapp.nl.
 • Bordjevol geeft mantelzorgers spelenderwijs inzicht in wat energie kost en waar je energie van krijgt. De speelkaarten van Bordjevol maken veel duidelijk. Wat kan van jouw bordje af? En wie kan daarbij helpen? Vraag de ledenadviseur naar de mogelijkheden.
 • Huppla helpt je om hulp te vragen. ‘Sterkte, laat het me weten als ik iets voor je kan doen!’ Mantelzorgers krijgen dit vaak te horen, maar kloppen niet zo snel bij iemand aan. Met de app Huppla wordt dit een stuk makkelijker. Je nodigt familie, vrienden en kennissen uit en in een oogopslag zie je wie waarmee wil helpen. Huppla.nl

 

[Bron: ledenmagazine herfst 2020, Icare Ledenvereniging]